Tuesday, June 06, 2006

Pääkaupunkiseutu

Harmaa on asutustaVihreä on metsääSuur-Tokion eräs määritelmä on alue joka sijaitsee korkeintaan 50 km kaupungintalolta. Minä luulin aiemmin, että alueella asuu n. 25 miljoonaa ihmistä, mutta se olikin vanha tieto. Wikipedian mukaan Suur-Tokion alueella asuu hieman yli 30 miljoonaa ihmistä!

Vastaava Suur-Helsinki olisi varmaan Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kirkkonummi, Vihti, Nurmijärvi, Tuusula, Kerava, Järvenpää, Hyvinkää ja Sipoo. Väestörekisterikeskuksen mukaan tällä alueella asui vuoden 2006 huhtikuussa 1 256 394 ihmistä.

Siis Suur-Tokion alueella asuu 24 kertainen määrä ihmisiä Suur-Helsinkiin verrattuna. Suunnilleen samalla alueella, koska Tokiokin on merenrantakaupunki. Ikävä kyllä rannat eivat ole missaan hyötykäytössä! Yhtään uimarantaa, rantabulvardia, terassia, beach-volley kenttää tms ei ole keskustan liepeillä. Tai ehkä pari pientä keinotekoisesti rakennettua rantaa, mutta ne eivät virkistä 30 miljoonaa ihmistä.

Samuli
haikeana, Suomen kesälomaa odottaen

Kuvat GoogleEarth, molemmat 60 km korkeudesta, n. 100 km levyinen alue.

2 comments:

Anonymous said...

Pian se loma alkaa, Samuseni!! -R-

Anonymous said...

Porvookin voitaneen laskea tuohon 50 km:n rinkiin kuuluvaksi. Fonectan reittiopas antaa lyhimmälle Helsinki-Porvoo-kävelyreitille mittaa 50.2km, mutta uskoisin linnuntietä käyttäen säteen ulottuvan selkeästi Porvoon keskustan itäpuolelle.

Lännessä taas Siuntio Cityn etäisyydeksi ilmoitetaan 50.3 km, mutta reitillä on monta mutkaa suoristettavaksi.

Vaan eipä näilläkään lisäyksillä taideta 1.3 miljoonaa hätyytellä.