Sunday, June 04, 2006

Paritalo tilavalla tontilla

Remontoi mieleiseksesi!Viehättävä viherpiha...Tekniset laitteet piilossa takapihalla.Koko tontti hyötykäytössä!Remontoi mieleiseksesi. Valoisa tilava perheasunto 2-tasossa. Iso piha ja parveke.

Ainakin remontoi mieleiseksesi. Valo ei oiken mistään suunnasta pääse tontille. Piha on kaikkea muuta kuin iso. Eikä parvekettakaan näy.

Tai kaada koko rotisko ja rakenna mieleisesi tilalle. Lähistöllä myytiin 165 m2 tonttia (siis tonttia!) hintaan 1,5 miljoonaa euroa! 210 miljoonaa jeniä. Ehkä tämä ahdas tontti ei ole ihan saman arvoinen, mutta monta kertaa arvokkaampi kuin sillä sijaitseva paritalo.

Olen pitkään ihmetellyt tätä asumisen ahtautta (katso aiemmat jutut Tokyo 1906 ja Asumisen ahtautta). Eilen kun kävimme opastetulla kierroksella Edo-Tokyo museossa, kävi ilmi että moinen ahtaus on peruja jo yli 150 vuoden takaa. Silloin tavalliset ihmiset asuivat ahtaissa kortteleissa, kullakin perheellä oli n. 15 m2 asunto rivitalossa ja rivitalot oli rakennettu aivan vieri viereen eikä mitään pihaa jätetty väliin. Käsittämätöntä!!! Luulisi, että silloin olisi vielä ollut elintilaa. Mutta sieltä siis taitaa olla peruja tämä tiivis rakentaminen. Naapuritalomme on siitä esimerkki.

Tässä paritalon etupiha. Tai oikeastaan taaemman asunnon etupiha, toisen etupiha on katu! Voisi kai puhua viehättävästä viherpihasta, vaikka vihreys on naapurin tontilla. Talojen välinen etäisyys on noin metrin, ihme että siihen on saatu jotain istutettua.

Tekniset laitteet ja roska-astiat ovat piilossa takapihalla. Jos katsot tarkkaan huomaat, että toista sähkömittaria ei ole, vaan johdonpäät roikkuvat ilmassa (klikkaa kuvaa niin se suurenee). Ikkunat ovat etelään, mutta näkymät eivät silmiä hivele. Meidän talomme takaseinä on puolen metrin päässä ikkunoista. Tai voi olla että ikkunat ovat maitolasia (kuten usein ovat), jotta yksityisyys säilyy, mutta valoa pääsee edes vähän läpi. Tosin kuvasta näkyy ettei päivänvalo pääse ikkunoihin asti. Omat ikkunamme ovat onneksi kaduille, eivätkä viereisten talojen seiniin.

Koko tontti on hyötykäytössä. Yhdellä suunnalla talo on kiinni tiessä. Kolmella muulla suunnalla naapuritalot ovat noin puolen metrin päässä. Tai etupihan puolella naapurikin oli jättänyt sen puoli metriä pihaa, joten siellä on sentään metrin rako.

Minä luulin ennen, että Espoon paritalotontit ovat ahtaita! En luule enää!

Samu
Posted by Picasa

No comments: