Saturday, June 30, 2007

Ajatuskartta

Työpöydän ääressäNeukkarissaTulossa kotiinAino kertoo ajatuskartoistaRiikan kirjat
Japanissa on suuri kiinnostus suomalaista koulutusjärjetelmää kohtaan, koska Suomi on pärjännyt loistavasti kansainvälisissä tutkimuksissa. Varsinkin suomalaista äidinkielen ja kirjoittamisen opetusta ihastellaan täällä ja erityisesti ajatuskarttan käyttöä opetuksessa pidetään menestyksemme salaisuutena.

NHK, Japanin Yleisradio, kävi haastattelemassa tällä viikolla minua ja Ainoa, heidän TV1-kanavansa nayttaa maanantaina ohjelman "Evening topics", japaniksi tietenkin. Ohjelma on jonkinlainen "ajankohtainen kakkonen", joka tulee joka päivä samaan aikaan, mutta aihe ja teema vaihtuvat päivittäin. Maanantain ohjelmassa keskitytään Suomen aidinkielen opetuksen ja Intian matematiikan opetuksen salaisuuksiin.

Minua he haastattelivat keskiviikkona töissä (koska kukaan muu ei ollut suostunut tai Tokiossa? ja), koska olivat kiinnostuneet Vaisalasta suomalaisena kasvavana ja menestyvänä yrityksenä. He kysyivät linkkia aidinkielen opetuksesta yrityksen menestymiseen. Helppo nakki &;-) mitä ihmettä äidinkielen opetuksella ja insinöörivaltaisen teknologiayrityksen menestymisellä on tekemistä toistensa kanssa!?

Koska japanilaiset kuitenkin ovat sitä mieltä, että mind map on opetuksen salaisuus sain vedettyä hyvät yhtäläisyydet ryhmätöihin, joiden avulla mm. osallistuimme innovaatiokilpailuun viime kesänä, mietimme miten kehittää toimistoympäristöä ym. Aloitimme samoilla kysymyksillä kuin mind map (5W: Who, Where, When, What, Why), lätkimme post it'eja seinälle kuten sanoja mind mapiin, ... Mutta tämähän on vasta alkua, koska myöhemmin tulevat raadollisemmat kysymykset How? ja How much does it cost? Myös muutamia myyjiämme haastateltiin, mutta japaniksi luonnollisesti, enkä tiedä mitä kaikkea sanoivat.

NHK oli innoissaan, kun kerroin heille että 17 vuotias serkkuna on Suomesta käymässä, ja häntä voisi haastatella meillä kotona ja samalla tutkia Riikan puolimetristä äidinkielen kirjakasaa. Myöhemmin huomasin, että Riikalla on samat ajatuskarttoja sisältävät koulukirjat sekä Suomeksi että Japaniksi.

Selasimme kirjoja Ainon kanssa, joka kertoi kuinka hän on koulussa käyttänyt ajatuskarttoja, miten niitä käytetään miten ne rakentuvat jne. Aino oli elementissään ja taitaa varastaa shown. Aino olisi päässyt helpolla, elleivät olisi halunneet kurkistaa hänen kalenteriinsa, joka on täynnä värikkäitä muistiinpanoja.

Toisena teemana nousi esiin suomalaisen koululaitoksen ja yrityskulttuurin tapa rohkaista oman mielipiteen muodostamiseen ja esittamiseen. Sen nostivat esiin niin Vaisalan myyjä kun Ainokin. Toimittajan reaktioista päätellen tämä aihe päätyy varmasti ruutuun.

Myös suurlähetystöä haastateltiin maanantaina, mutta heidän painotustaan en tiedä. Taitavat kuitenkin olla samoilla linjoilla, koska eilisen aamun lehdessä oli juttu Suomen koululaitosta esittelevästä Project Finland opetussivustosta (englanniksi jenkeissä) ja lähetystön kommentteja. Jutussa toimittajat olivat nostaneet esiin saman asian "Finnish schools encourage children to think and learn on their own".

Kyllä Suomen ja Vaisalan menestyksen takana on monta muutakin asiaan, mutta tämä nostettiin esille tällä kertaa. Näen ohjelman maanantaina suorana töissä koko toimiston kanssa. Lehetysaika on klo 17:15-18:00 ja kohderyhmä ilmeisesti kotiäidit, koska töissäkäyvät ihmiset eivät ole TV:n ääreen vielä ehtineet.

Terveisin,

Samu

No comments: