Thursday, May 31, 2007

Snake lake

Wake up,
take a
snake from the
lake with a
rake and
bake a
cake or
make
fake
sake.





A
fat
rat

sat on a
mat
under a
hat
hiding from the
cat and the
bat.



Oskari & Samuli

Friday, May 25, 2007

Uutisia Suomesta

Mikään ei ole niin vanha kuin eilinen uutinen...

On silti mukavaa katsoa kuinka oma isoäiti on arvokkaassa seurassa presidentti Koiviston ja valiokuntaneuvos Aravirran kanssa. Itse asiassa hän seisoo presidentti Halosen ja presidentti Kekkosen välissä eduskunnassa kun Halosta haastatellaan lehtikuvan ulkopuolella Aunen selän takana.

Ylen uutislähetys on netissä viikon (ensi viikon keskiviikon iltauutisiin asti)

- Aune ja presidentit 2 minuutin ja 30 sekunnin kohdalla
- Aune eduskukunnan lehtereillä 19 minuutin kohdalla

MTV3:n jutussa Aune näkyy paremmin presidentti Halosen takana, uutinen lienee MTV3:n sivuilla toistaiseksi.

Valitettavaa, että uutisen aiheena on "Rauhanturvaajan kuolema Afganistanissa ei tullut yllätyksenä presidentti Tarja Haloselle. Halosta haastateltiin eduskunnan 100-vuotisjuhlaistunnon jälkeen." Mitä mahtoi entinen Lotta miettiä kun sotaisat aiheet nousivat taaskeskusteluun.

Eduskunnan lehtereillä sentään isoäiti sai kuunnella tasa-arvokeskustelua, mikä lienee ollut miellyttävämpää.

terveisin,

Samuli

Saturday, May 19, 2007

Crazy Frog Kesämopo

Crazy Frog ja Sleepy Sleepers yhdistävät voimansa!

"Ladies and Gentlement: Mukaan ja matkaan!"


Pitäkää pipoistanne kiinni!

Oskari & Samu

Sunday, May 06, 2007

Neliöjuuri 646416 ja 4132+4325

Kävin keskiviikkona lasten koulussa tutustumassa heidän aikaansaannoksiinsa. Oskari esitteli minulle mm. kuinka lasketaan neliöjuuri suurista luvuista, kuten 646416 - olin puulla päähän lyöty! Suomessa muistaakseni yläasteella katsottiin laskukoneesta vastauksia moisiin pulmiin, mutta Montessori opettaa 3-luokkalaiselle kuinka se ratkaistaan!

Oskari: "Neliöjuuri on hauskaa, mutta vähän vaikeaa matikkaa. Ensin otetaan nuppitaulu ja nupit. Sitten kuppeihin laitetaan nuppeja numeron mukaisesti. Neliöä aloitetaan tekemään nupeista, jotka ovat kymppitonnin kupista. Jos ne eivät riitä, laitetaan yksi satatonnin nuppi takaisin rasiaan ja otetaan kymmenen kymppitonnia kuppiin. Kun neliö on valmis, lasketaan reunanupit ja saatiin ratkaisun sataset. Sitten jatketaan pienemmistä kupeista värimallin mukaan ja saadaan loppu ratkaisu. Kun neliö on valmis katostaan vielä jäikö nuppeja yli ja merkitään "reminder" taitaa olla jakojäännös."
NuppitauluNeliöjuurimallit

Ja Aura oli jo pari viikkoa puhunut uudesta lempipuuhastaan Stamp Gamestä. Luulin, että se on joku peli, jossa kerätään leimoja. Mitä vielä, taas olin puulla päähän lyöty - auts, alkaa tulla kuhmuja &;-) Stamp gamessä Aura harjoittelee numeroiden kirjoittamista, lukukäsitteitä (1 - 10 - 100 - 1000) ja yhteenlaskua. Esimerkkinä vaikka 4132+4325. Ja Aura menisi Suomessa syksyllä eskariin!

Aura: "Stamp gamessä otetaan paperinpala, jossa on ruudukot numeroille. Sitten otetaan tehtävämalli, josta kopiodaan laskutehtävä. Sitten otetaan semmoinen iso laatikko ja aletaan tehdä. Laatikosta otetaan numerolaattoja niin paljon kuin luvussa näytetään (4 tuhatta, 1 sata, 3 kymppiä ja 2 ykköstä). Sitten laitetaan viivotin laattojen alle ja viivottimen alle laitetaan numerolaattoja toisen luvun verran. Lopuksi viivotin otetaan pois, laatat yhdistetään ja lasketaan vastaus."
Stamp game

Ja huomatkaa miten samat perusvärit toistuvat materiaaleissa johdonmukaisesti. Maria Montessori perusti ensimmäisen koulunsa sata vuotta sitten opiskeltuaan ensin lääkäriksi ja sitä ennen insinööriksi. Viisas nainen. Hänen kehittämänsä perusmateriaalit ovat edelleen käytössä.

Samu