Saturday, January 27, 2007

Pienet punaiset temppelit

Nälymä hotellin ikkunastaSilmä ja mieli lepäävät näissä pienissä punaisissa temppeleissä...
Pieni punainen temppeli katon nurkassa...jos pystyy sulkemaan ympäröivän ahtauden...
Toinen pieni punainen temppeli...ja harmauden ajatustensa ulkopuolelle!

Samu

Thursday, January 25, 2007

Lordi nousi Japanin listalle

Hard Rock HallelujahIsi luki Hesarista, että "Lordin albumi The Arockalypse nousi julkaisupäivänään Japanin päivittäisen albumilistan sijalle 24."

Minä kysyin mikä se Japanin lista on...

Kuulimme huhua, että Lordi tulee Japaniin. Menen katsomaan ja heilun niin kuin itsenäisyyspäivänä luokassani.


Oskari

Wednesday, January 24, 2007

Birthday story: Aura

KuukaudetMaa kiertää auringon ympäri vuodessa!Luokka laulaa: The Earth goes around the sun
Tässä on teksti, jonka kirjoitin kouluun (mallin avulla) ja jonka opettajat lukevat erityisessä seremoniassa, jossa Aura kävelee auringon (kynttilä) ympäri karttamaapallo sylissään. Hän kulkee hitaasti viisi kertaa ja opettaja lukee samalla kunkin vuoden tekstin. Aika hauska tapa juhlistaa syntymäpäivää! Kouluun viedään myös yksi valokuva joka elinvuodelta ja opet tekevät niistä aikalinjan luokan seinälle syntymäpäivän ajaksi.

"Birthday story

Five years ago today, Aura was born in a hospital in Helsinki, Finland.

During her first year of life she was a happy baby who liked to sleep in a pram outdoors. She grew bigger and learned how to crawl. We went to her first vacation abroad. She loved the ocean! And then she was one.

During the second year of her life she started to walk and talk. Her first words were mamma (mom) and tyttö (girl). She liked to play with her doll Anni. We played a lot in the garden, too. And then she was two.

During the third year of her life she started her career in a playschool. She got new friends there. She learned a lot, for example how to paint and tidy up. And then she was three.

During the fourth year of her life she moved to Tokyo with her family. She started at MST and learned a lot of English! She was happy to meet new friends! And then she was four.

During the fifth year of her life she had ballet and hula lessons and traveled in Japan and other parts of Asia and America. She loves to speak Japanese and do arts & crafts. And then she was five.

Today Aura is five years old."

Riikka

Sunday, January 21, 2007

Hula party

Hula supplies from internetHula cakeALOHA!Kaholo ulalalaaBirtday girl5 candelsSynttäreilläni oli kivaa ja hieno kakku.

Meitä oli kymmenen tyttöä minun luokaltani, hula kerhostani ja suomalaisia kavereitani.

Hula opettajani, Marsha, opetti kaikille hulaa. Me tykkäsimme siitä.

Sitten söimme kakkua, sipsejä ja muita herkkuja.

Sain paljon lahjoja.

Aura


I had lot's of fun and a nice cake at my birthday party.

We were ten girls from my school, my hula class and my Finnish friends.

My hula teacher Marsha tought us all some hula. We all liked it.

Then we ate cake, potato chips and other goodies.

I got a lot of presents.

Aura

Friday, January 19, 2007

MST Upper EL 2006-2007 Model

Our classroomLayoutMy teacher JereCool studentsSain tehtyä pienoismallin valmiiksi ja vein sen kouluun. Kaikki olivat innoissaan ja sanoivat, että se pääsee varmasti näyttelyymme.

Kirjoitin pienen esittelyn siitä, millaista on olla Montessori-koulussa:

"Luokkahuoneessamme on enemmän vapaata tilaa kuin vanhassa koulussani. Meillä on yhtä monta oppilasta, mutta kaksi opettajaa, mikä on parempi. Vanhassa luokassani oli vain valkotaulu. MST:ssä meillä on paljon enemmän oppimismateriaalia. Vanhassa koulussamme täytimme monisteita päivät pitkät ja meinasin tulla hulluksi. MST:ssä saamme vapaasti valita mitä välineitä käytämme opiskelussa.

MST Upper EL is the best!"

Oskari

Katso myös jutut Luokkahuoneeni ja Suomitunti koululla


My project is ready now. This morning I took it to school and everybody liked it a lot. They said it surely should be on display at Maria Montessori centennial celebration.

I wrote a short description about being a Montessori student:

"Our classroom has more free space than in my old school. We have as many students, but two teachers, which is better. My old classroom had only a whiteboard. At MST we have much more learning material. In my old school we filled in worksheets all day lond and it drove me crazy. At MST we are free to choose what material we want to use for learning.

MST Upper EL is the best!"

Oskari

See also earlier stories about this project and Finland class at my school
Students at workSame corner with my teacher Lynn and the Bird
Students at workBack off class with 3 MAC's and art shelf

Tuesday, January 16, 2007

Tasainen harmonia

Heiwa - shodo by RiikkaJapanilaisten ylevä pyrkimys kaikessa toiminnassaan on heiwa, rauha. Sana koostuu kirjainmerkeistä "tasainen" ja "harmonia".

Rauhallista iltaa,

Riikka & Samu

Friday, January 12, 2007

Luokkahuoneeni

Moi kaikki!

Piirsin koulussa pohjapiirroksen luokastani. Siellä on esim. kaksi opettajanpöytää (molemmille opettajille) ja lintuhäkki yhden ikkunan edessä. Jokaiselle oppilalle on oma tuoli ja pieni pöytä.

Meillä on myös paljon hyllyjä ja kaappeja.

Nyt teen pohjapiirroksen mallin mukaan pahvisen pienoismallin luokasta. Käytän siihen esim. pahvilaatikkoa. Se on open antama projekti!

Katso kuvia!

Terveisin Oskari

ps. Itsenäisyyspäivänä luokan kirjahyllyssä liehui Suomen lippu, mutta sillon otetuissa kuvissa näkyy vain luokan oikea ylänurkka.

Thursday, January 11, 2007

Ensilumi satoi Vantaalle

Alkuviikolla oli kertakaikkiaan käsittämättömän kamalat kelit. Tammikuu tuntui aivan marraskuulta.

Tänään vihdoin satoi ensilumi! Kaikkailla on valoisampaa, lumi tekee maiseman hiljaiseksi ja ihmiset hymyilevät taas.

Terveisiä Suomen talvesta!

Samu

Saturday, January 06, 2007

Kotoisia tuulahduksia?? Osa 2

Sora kampaamoTaas törmäsimme kotoisiin sanoihin, joilla tällä kertaa ei ole mitään tekemistä suomen kielen kanssa.

Sora on parturi, jonka iskulause on "Miljoona onnellisuutta on ympärilläsi." Mahtaako tarkoittaa soramurusia? Vai auringonsäteitä? (Sora = taivas) Vai kenties sadepisaroita? Voi kunpa olisivat lumihiutaleita! No joka tapauksessa onni syntyy pienistä asioista, jos niitä on miljoona ympärilläsi. Siis saattaisi olla miljoona japanilaistakin!?
Masukatu viinakauppaMasukatu on viinakauppa Sora kampaamoa vastapäätä. Se sentään ei mainosta onnellisuutta. Masukatu on sopivasti ostos- ja ravintolakadun päässä. Meillä oli kuvaa otettaessa masut täynnä, kun olimme juuri käyneet kadun varrella lounaalla...
Erikois kerma laskettelusauvat Special kerma laskettelusauvat, jotka Riikka näki viime viikonloppuna, kirvoittivat tämän jutun. Niistä emme tiedä muuta, mutta voit kokeilla onneasi googlessa.

Muista katsoa myös Osa 1

ROSA

Monday, January 01, 2007

LUNTA!

JIPPII LUNTA!KivihiisiEka enkeli......toka tonkeliAura ja kaveritAura isin hiihtokoulussaOskari täydessä vauhdissa Matkustimme kolme tuntia Tokiosta vuoristoon, jotta löysimme lunta ja talven tuntua uuteen vuoteen. (Muutamat Suomessa kuvittelivat, että Tokiossa olisi lunta koska joulutervehdyksessämme oli kuva lumisesta temppelistä. Kuva oli kuitenkin otettu jo viime tammikuussa, kun Tokioon satoi ensilumi.)

Pakkasimme toppavaatteet ja pulkat autoon ja suuntasimme Finland Villagen hirsimökkeihin ottamaan uutta vuotta vastaan kaikessa rauhassa luonnon helmassa. Kyllä suomalainen selvästi kaipaa mökkiä, jonne voi paeta kaupungista! Samulilla oli toive saada houkuteltua lapset läheiseen hiihtokeskukseen harjoittelemaan laskettelua.

Takapenkiltä kuului riemun kiljahduksia, kun näimme ensimmäiset pienet lumikinokset noustessamme moottoritieltä vuoristoon. Oli jo pimeää, kun pääsimme perille, joten lumen riemut saivat odottaa seuraavaan päivään.

Aamu olikin aurinkoinen ja talvisää mitä mainioin. Pikkupakkasessa lapset pulkkailivat, peuhasivat lumessa, tekivät lumienkeleitä ym. Aurinko lämmitti ilman nollan tienoille, ja yritimme rakentaa lumiukonkin. Se jäi yritykseksi, mutta saimmepahan aikaan mainiot kasvot kivihiidelle! Voi kunpa tällaista voisi tehdä omassa pihassa!

Lounaan jälkeen suuntasimme rinteeseen, ja pienen epäröinnin jälkeen molemmat lapset osallistuivat "isin hiihtokouluun". Iltapäivä vierähti nopeasti ja päätimme tulla aamulla uudestaan. Ilma viileni noin -10 asteeseen ja sauna maistui kun pääsimme mökille.

Uuden vuoden aaton vietimmekin sitten kokonaa rinteessä. Ja molemmat lapset oppivat aika hyvin laskettelemaan. Aura lasketteli pikkumäessä ja vaihtoi välillä pulkaan. Oskarista alkoi kehittyä melkoinen miniraketti.

Oskari innostui uudesta harrastuksesta niin, että halusi vielä uuden vuoden päivänäkin rinteeseen. Joten heräsimme ennen kahdeksaa ja suuntasimme mäkeen heti rinteiden auettua. Väkeä ei ollut paljoa, joten pääsimme laskemaan niin paljon kuin ehdimme. Aura ja Riikka jäivät mökille, ja Aura pulkkaili innoissaan naapurimökissä olleiden japanilaistyttöjen kanssa.

Lounasaikaan pakkauduimme taas autoon ja suuntasimme kotiin. Tällä kertaa (taisi olla ensimmäinen kerta), emme edes juutuneet ruuhkaan!

Hyvää Uutta Vuotta 2007 !

ROSA