Wednesday, May 31, 2006

Kirjakauppakahvilan aukioloajat

Tsutaya Starbucks RoppongiSiis moneltako kirjakauppa ja kahvila oikein sulkeutuvat!?!?

Normaalit aukioloajat ovat 7:00-28:00. Mutta nyt remontin vuoksi he ovat hieman rajoitetummin auki.

Vuorokaudessahan on 24 tuntia, mutta täällä Tokiossa leffateatterit, TV-kanavat, metrolinjat ja yökyöpeleiden menomestat ovat siirtäneet vuorokauden rajaa niin, että se on klo 5-29 tai jopa 6-30.

Nousevan auringon maassa vuorokausi siis taitaa alkaa auringon noususta.

Samu & Riikka
Posted by Picasa

Tuesday, May 30, 2006

Uutisia Suomesta

Suomi tulessa! Suomesta on kuulunut aika hurjia uutisia viimeviikkojen aikana:

  • ensin paloivan makasiinit &:-(
    Timppa ehti jo lähettää paikanpäältä sähköpostia ja epäillä roihua pelastuslaitoksen harjoitukseksi.
  • sitten ei tullut (taaskaan) kiekkokultaa, mutta kansa sai pönkittää itsetuntoaan viisuvoitolla &:-O
    taisivat olla lavat ja tilat valmiina kiekkoilijoille, mutta Lordi itse pääsi esiintymään hullaantuneille kansalaisille - ei kai heidän pyrotekniikallaan ole osuutta muihin uutisiin?
  • ja eilen roihusi Porvoon tuomiokirkko &:-(
    se jättää jo sanattomaksi!

Aika hurjia uutisia, toivottavasti meno rauhoittuu ennen kuin tulemme Suomeen kesälomille, eivätkä juhannuskokot leviä kulovalkean tavoin!

Samu

Tuesday, May 23, 2006

Hakone open air museum

Aura ja Oskari osana taidettaAura ja veistoksetEn muista mikä tai kenen, mutta hieno kuitenkinKuuma kylpy väsyneille jaloilleAlhaalla laaksossa ilma oli kauniimpi.

Katso myös miltä näytti ylhäällä sumussa.


Posted by Picasa

Hakone sumussa

Gora StationHakone ropewayKuumassa lähteessä keitetyt mustat munatPaljon kiinalaisia munia maistelemassaLähdimme aamiasien jälkeen Fujiya hotellilta kohti vulkaanista huippua. Hotelli oli vanha ja charmantti, mutta jo hieman rapistuva ja nuhjuinen. Aamiainen kaikkine pöytähopeineen oli elämys. Meille kaikille katettiin jopa pienet hopeiset kulhot sormien liottamista varten!? Ensi kerralla valitsemme yksinkertaisemman yösijan. Mutta siis matkaan.

Kävelimme parisataa metriä hotellilta oletetulle asemalle päin. Kunnon paikalliskarttoja ei ollut, ja löysimme sattumalta pienen turisti-infon, josta kysyimme aseman sijaintia. Rouva neuvoi menemään tien yli ja kävelemään taloa vastapäätä lähtevää tietä 200 m asemalle - olimme olleet sokeita (tai lukutaidottomia!). Normalilla junalla kolistelimme pari kilometriä rinnettä ylös Goran asemalle. Siellä sitten vaihdoimme oheiseen "kaapelivaunuun", mikälie suomeksi kun ei meillä niitä ole. Asemalta katselimme huipun olevan pilvessä ja toivoimme päivän kirkastuvan. Toisin kuitenkin kävi!

Vähän matkaa kaapelivaunulla kuljettuamme vaihdoimme kondolihissiin, joka vei meidät ylös jyrkkää rinnettä. Kun vihreä ja vehreä rinne loppui ja tulimme vulkaaniselle tasongolle alkoi sumu ja tuuli. Lapset säikähtivät aika lailla aavemaista oloa, kun köydet ja maisema katosivat näkyvistä. Onneksi vastaan tuli toinen kondoli ja matka muuttui taas mukavaksi.

Ylhäällä Owakudanissa seikkailimme sumussa, kun taaskaan tarjolla ei ollut karttaa. Eksyimme jo vanhalle samuraiden kinttupolulle, mutta koska se kulki rinnettä alas, käännyimme nopeasti takaisin. Mutta tulipahan nähtyä samuraitie.

Ilma haisi rikiltä, siis mädiltä kananmunilta. Jos sumua ei olisi ollut, olisimme varmaan nähneet maasta nousevaa haisevaa höyryä. Lähteiden vesi oli sinertävän harmaata, eikä ainakaan kylpemään houkuttelisi. Lähteet olivat niin kuumia, että niissä keitettiin turisteille kananmunia. Rikki värjäsi kuoret pikimustiksi, mutta onneksi ilmassa leijuva mädän kananmunan haju ei ollut tarttunut näihin kananmuniin - maistuivat aivan tavallisilta.

Hetken olimme ainoat turistit kananmunakojulla, mutta vain hetken sillä kohta paikalle saapui bussilasteittan kiinalaisia ja me lähdimme takaisin laaksoon.
Posted by Picasa

Saturday, May 20, 2006

Nihombashi-gawa

Järkyttävä jokinäkymä!Tokiossa ei kunnioiteta jokivarsia tai muita vesistöjä virkistysalueena. Tämäkin joki, joka virtaa palatsin lähellä on varsin karseassa kunnossa:

  • vesi on järjettömän likaista ja tuskin virtaa
  • rannat on pönkitetty betonilla, eikä mitään virkisysalueita ole tehty
  • ja kaiken lisäksi moottoritie luikertelee kaupungin läpi joen uoman yläpuolella (koska siinä on ollut vapaata tilaa!?!?), eikä päivänvalo pääse kuin pilkistämään!

Toista se on Suomessa, jossa joet ja rannat ovat ihmisten ilona!

Samu &:-(

Posted by Picasa

Friday, May 19, 2006

Ikebana

Riikan ikebana-asetelmaTäällä Tokiossa asuessamme olemme ajatelleet kokeilla kaikkea tarjolla olevaa "aitoa japanilaista", alkaen sushista ja sumosta päättyen korkeakulttuurin. Ensimmäisen ikebana-asetelmani tein Montessorikoulusta tutun Theresan innostamana. Hän asuu naapurissa ja poikiensa käydessä koulua hän ehtii harrastaa mm. kukkien asettelua. Lähdin siis mukaan avoimin mielin, vaikka tiedänkin että ikebanaa pidetään enimmäkseen vanhempien, joutilaiden rouvien puuhasteluna...

Ensimmäiset asettelut tehdään tarkkojen ohjeiden mukaan, etsitään linjoja ja harmoniaa yksittäisistä kasveista ja sommitellaan ryhmä pitäen mielessä tasapaino eri osien välillä. Kaksi tuntia sain helposti kulumaan näitä muutamia oksia ja kukkia mitatessa ja taivutellessa oikeisiin kulmiin! Lopulta olin mielestäni valmis ja pyysin opettajaa, Abe-senseitä, tulemaan arvioimaan tulosta. "Sensei onegaishimasu"-pyynnön jälkeen hän saapui asetelmani eteen, kumarsi sille kevyesti ja katsoi sitä hetken. Sitten hän arvioi sen harmoniaa ja taivutti ehkä muutamaa oksaa vähän ja katkaisi yhtä kukkaa hieman, laittaen sen paikalleen melkein samalla tavalla kuin se oli ollut... mutta yht'äkkiä koko asetelma näytti muuttuneelta, paremmalta!! Session lopuksi asetelma aina puretaan ja se pitää osata kotona asetella uudelleen samanlaiseksi! Se onkin se vaikein osa!

Riikka
Posted by Picasa

Thursday, May 18, 2006

Hulabootie

Tänään oli taas hulaa, sain hulalevyn kotiin ja löysimme opettajan blogin!

Aura


Lue aiempi juttuni Hula-tunti

Sunday, May 14, 2006

Äitienpäivä sumoturnauksessa

Aura, Oskari ja joku sumotoriVäkeä kuin jäähallissaPerhe Pahkala looshissaIsot miehet esiliinoissaMenimme äitienpäivän kunniaksi katsomaan sumoturnausta. Sumotorit ovat isoja miehiä ja parhaat painijat ovat täällä todellisia julkkiksia ja nimmarinmetsästäjät piirittävät heitä kaikkialla. Samoin kuin nuoret, kauniit japanilaispimut...

Tunnelma muistutti kovasti kotoista jääkiekko-ottelua... Ihmiset huusivat kannustushuutoja suosikeilleen ja joivat katselun lomassa olutta ja vihreää teetä sekä söivät sushia tai yakitori-vartaita tms. pikaruokaa. Meillä oli ihan hauskaa ja sumo tuntui mielenkiintoiselta lajilta.

Meillä oli 4 hengen looshi japanilaisittain lattiaistunnassa. Takarivissä, mutta ihan hyvillä paikoilla.

Maku-uchi sarjan eli korkeimman tason sumotorit kävivät esittäytymässä ennen otteluita. Etualalla viikinkikuvisoisessa kesho-mawashissa eli esiliinassaan Viron jätti, Baruto (klikkaa kuvaa niin näet paremmin). Katso myös Baruton esittelyvideo englanniksi. Jonon hännillä bulgarialainen Kotooshu, naisten suosikki. Molemmat kaksimetrisiä kolosseja, jotka pärjäävät ulottuvuudellaan ja lihaksillaan.

Jatkuu erillisessä jutussa, koska tekniikka ei sallinut kuin 4 kuvaa juttuun!?!?



Posted by Picasa

MainoskatkoMainoskatko... Koska sumotoreilla ei ole pelipaitoja tai ajohaalareita, sponsoreiden mainokset näytetään erillisillä kylteillä ennen otteluita. Ainoat mainokset jotka tunnistimme olivat Kotooshun mainostamat Bulgarian jugusrtit! Toisin kuin jenkeissä, mainosten kantajat ovat täysissä pukeissa (ja miehiä).
Suola lentääRituaalinomainen puhdistava suolan heitto areenalle.
Kumpi ja Kampi painivat. Kumpi voitti?Ozekit (toiseksi korkein arvo) Kotooshu ja Hakuho seuraavat ilmeenkään värähtämättä kuinka Kisenosato ja Miyabiyama vääntävät voitosta. Katso kumpi voitti, samalla voit katsoa kaikki sunnuntain ottelut omina videoinaan englannin kielisellä selostuksella. Yksi video kestaa n. 15 sek - 1 minuutin, eli koko ottelun. tiedostojen koko on n. 600 kb - 3 Mb. Joku fani on jo kuuden vuoden ajan näköjään laittanut kaikkien turnausten mestaruussarjan ottelut nettiin!

Emme kyllä muista ketkä tässä painivat, mutta hävinnyt on kuitenkin jo painettu maahan.

ROSA

Luitko myös jutun alun: Äitienpäivä sumoturnauksessa

Posted by Picasa

Koiruuksia, osa 2

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa..."Vuh! Vuh!"
suom: "Moi kamut! Pääsiskö kyytiin, kun mä en enää itse jaksa kävellä?"

"Hau! Hau!"
suom: "Ei me nyt oikeen tiedetä, kun meidän emäntä ei tykkää punkkareista."


Lue myös alkuperäinen juttumme Koiruuksia
Posted by Picasa

"It tastes strange!"

Ayano ja Manabu maistavat salmiakkiaMeillä oli kylässä tuttavamme Ayano ja hänen poikaystävänsä Manabu. He ovat innokkaita Suomen ystäviä ja opiskelevat myös suomen kieltä. Tarjosimme heille hieman suomalaisia herkkuja. Saaristolaisleipä kylmäsavulohella tietysti maistui raa'an kalan ystäville, samoin korvapuustit. Mutta kun Oskari kantoi pöytään salmiakkia ja lakritsia, vieraat hieman säikähtivät. Ayano oli aiemmin maistanut salmiakkia ja tyytyi miedompaan lakuun. Manabu ei ollut maistanut kumpaakaan ja rohkaistui ottamaan salmiakkia (joka on kuvassa juuri huulilla!). Manabun kommentti hetken kuluttua oli: "It tastes strange!" Kumpikin kieltäytyi kohteliaasti ottamasta lisää mustia herkkujamme , ja saimme nauttia ne keskenämme. Kaapista löytyi vielä kettukarkkeja, ja marmeladi sentään maistui japanilaisillekin.

ROSA
Posted by Picasa

Sunday, May 07, 2006

We love IKEA!

Täältä ylhäältä näkee hyvin!Kaappitilan tarve oli HUUTAVA, joten suuntasimme vasta-avattuun IKEA Funabashiin. Valitsimme hyvän ajankohdan sillä suurin osa tokiolaisista oli kultaisen viikon vietossa kaupungin ulkopuolella tai ruuhkaisilla maanteillä. Pääsimme ajamaan suoraan puolityhjään parkkihalliin, vaikka olimme kuulleet huhuja tunnin jonosta parkkipaikalle. Kaupassa sentään oli tungosta, koska juna-asema on aivan vieressä. Jonotimme pakolliset lihapullat lapsille ja lohifileet aikuisille.


Mä haluun käärmeen!Kaikkialla oli käärmeitä, joita lapset olisivat halunneet ostaa, mutta me tylsät vanhemmat emme taipuneet. Kasvomaalaukset sentään saatiin, eivätkä vartijat tulleet huomauttamaan vaikka lapset kiipesivät käärmekasaan. Ikean Småland-leikkipaikka näytti aivan samalta kuin Suomessa kaatuneinen mustikkakoreineen, koivuineen ja muineen, mutta emme uskalataneet jättää lapsia sinne leikkimään japanilaisten ohjaajien kanssa. Jommat kummat, lapset tai ohjaajat. olisivat kuitenkin kärsineet yhteisen kielen puutteesta. Ja leikkipaikkaankin oli 50 lapsen jono, joten se siitä. Paitsi leikkipaikka, koko kauppa oli kuin kopio Suomen kaupoista (ja varmaan muistakin). Sisällä olisi ollut vaikea muistaa olevansa Tokiossa, ellei satoja japanilaisia olisi parveillut ympärillä.


Riikkakin mahtui autoon, mutta ei kuvaanEi kaikki tietysti sujunut ihan kommelluksitta:

  • Aura oksensi menomatkalla autoon ja jouduimme pysähtymään vaatekauppaan
  • Oskari meni hukkaan IKEAssa ja löysimme hänet hätäntyneenä japanilaisten myyjien luota viiden minuutin kuluttua
  • luvattu kotiinkuljetus olisi ollut vasta kuukauden kuluttua, joten lastasimme 240 cm pitkät kaapiston osat autoon ja ahtauduimme itse sekaan (naapuri, joka auttoi purkamisessa, totesi että Samun on pakko olla insinööri kun sai kaiken mahtumaan!)
  • ja tietysti meinasimme juuttua pahaan ruuhkaan kotimatkalla.

Arki on arkea täälläkin, oksennukset haisevat ja eksymisiä sattuu!

ROSA

Posted by Picasa

Friday, May 05, 2006

Terveiset japanilaisesta koulusta

Tytöt menivät balettia katsomaan ja me puuhataan poikien juttuja isin kanssa.

Oskari kolvaa ledit, kondensaattorit, diodit ja vastuksetLäheisellä japanilaisella yläasteella oli avoimien ovien päivät. Olimme siellä yli kaksi tuntia. Siellä sai kokeilla paljon kaikenlaisia juttuja. Parasta oli oman elektroniikkalaitteen rakennus. Siitä tuli avauslukko minun huoneeseeni. Kolvasin siihen vastuksia, kondensaattoreita, transistoreja ja ledit. Se näyttää saako huoneeseeni tulla, se näyttää punaista ja vihreää valoa.

Oikea käärme!Biologian luokassa olimme myös pitkään. Tässä minulla on elävä käärme kädessani. Ja toisessa kuvassa hiiri. Tykkäsin myös sisiliskosta ja jättiläiskoppiksesta! Siellä oli myös kaloja, kilpikonnia, hämähäkkejä, sammakoita ja vaikka mitä.
Hiiri kutittaa!Kokeilin myös jousiammuntaa, shakkia ja junanohjauspeliä. Kemian luokassa näytettiin temppuja. Nesteet muuttivat väriä tai loistivat pimeässä, kerran yksi poika otti käteen kaasua ja siirsi sen liekkeihin, sytytti sen ja sytytti palavilla käsillään kaasuliekin. Minä sain kuusi pussia eriväristä limaa.

Isi ihmetteli, kun yläasteella kukaan ei osannnut puhua englnatia. Paitsi kaksi poikaa. Ja me taisimme olla ainoat länkkärit koko tapahtumassa. Japanilaisia oli varmaan pari tuhatta.

Oskari
Posted by Picasa

Monday, May 01, 2006

Hauskaa Wappua!

Sielllä te vain vietätte Wappua, kun täällä toiset tekevät töitä!

Lämmintä kaljaaLounastunnilla pisti silmään naapurikaupan kauppatapa, joka ei taitaisi Suomessa toimia. Kaupan ulkopuolella myydään olutta, oluen kaltaisia juomia (veronkiertoa!), viskiä, sakea ym. alkoholijuomia ihan vain avoimesti ja tarjouksessa. Siis keskellä jalkakäytävää, ruokakaupan edessä ilman vartiointia - ei taitaisi kotosuomessa kauppa kannattaa. Näin wappuna saattaisi lämminkin (+28´C) kalja tehdä äkkiä kauppansa ohikulkijoille.

Joka tapauksessa hauskaa Wappua!

Samu